Taxaties
Wil je je woning laten taxeren? Ik ben NRVT register taxateur en kan je helpen aan een (NWWI-gevalideerd) taxatierapport voor jouw (toekomstige) woning.
Een taxatierapport is een document op basis waarvan derden beslissingen kunnen nemen. In het maatschappelijk verkeer wordt veel waarde gehecht aan een taxatierapport. Denk bijvoorbeeld aan de bank die (mede) op basis van een taxatierapport een hypotheek verstrekt, of de belastingdienst die op basis van de marktwaarde in het taxatierapport de hoogte van de erfbelasting vaststelt. Vandaar dat er veel eisen gesteld worden aan het taxatierapport en de taxateur. Ik ben als taxateur voor de kamer ‘wonen’ ingeschreven in het NRVT register. Veel banken eisen een ‘NWWI’-gevalideerd rapport. Dat is een soort keurmerk voor een taxatie. Ook ik kan dit NWWI-rapport verzorgen. Het vaststellen van de marktwaarde gebeurt door het doorlopen van een complex proces. De volgende stappen kunnen worden onderscheiden:
– taxatieopdracht
– opname
– uitwerken en waarderen
– rapportage
Snelheid
Professioneel
Gevalideerd rapport
Vast tarief
Hoe werk ik?
1
Taxatieopdracht
Voordat ik voor je aan de slag gaan bespreek ik met je de reden van de taxatie. Is de taxatie bijv. voor de financiering van de koop van een woning? Misschien wil je deze woning ook gaan verbouwen. Ik vertel wat de kosten zijn en hoe lang ik nodig heb om het rapport op te leveren. Is al bekend bij welke bank de hypotheek wordt aangevraagd? Als deze, en andere, zaken worden vastgesteld in de taxatieopdracht die door de opdrachtgever en taxateur (digitaal) ondertekend worden. Deze vormt de basis voor de taxatie. Hierin vinden we onder andere het taxatiedoel, de waardepeildatum, de opnamedatum, de te verwachten doorlooptijd en informatie over met wie het rapport gedeeld mag worden.
2
Opname
Voor de opname van het pand plan ik een afspraak met bijv. de verkopend makelaar, de eigenaar of de huurder. Ik neem ruim de tijd voor de opname, waarbij ik vragen aan de aanwezige stel en de kenmerken van de woning noteer, denk bijv. aan de afmetingen van de ruimtes, het afwerkingsniveau, aanwezige verduurzaming en het onderhoudsniveau. In een taxatierapport zit ook een bouwkundige inspectie. Ik kijk dus ook naar de aanwezigheid van gebreken en schrijf in het rapport op wat de kosten zijn voor het herstel van een gebrek. In deze fase onderzoek ik ook diverse bronnen, zoals bestemmingsplan, bodeminformatie en kadaster.
3
Uitwerken & waarderen
Op basis van de informatie van de opname ga ik aan de slag met het uitwerken van het rapport. Hierbij noteer ik mijn bevindingen, waardoor inzichtelijk wordt of er risico’s zijn, bouwkundige gebreken of juridische bijzonderheden. Vervolgens begint het waarderen. Op basis van de kenmerken (o.a. gebruiksoppervlakte, perceeloppervlakte, energielabel en onderhoudsniveau) ga ik op zoek naar woningen in de buurt van het taxatierapport die recent verkocht zijn en die vergelijkbare kenmerken hebben. Deze vormen de basis voor de onderbouwing van de waarde. Hierbij maak ik gebruik van een kwalitatief hoogwaardige database met verkochte woningen. De marktwaarde is nu door de taxateur vastgesteld.
4
Rapportage
Als de marktwaarde vastgesteld is en het rapport volledig ingevuld, stuur ik het rapport naar NWWI. NWWI checkt het rapport op dubbelzinnigheden, fouten en afwijkingen van de norm. Als er nog foutjes in het rapport staan, krijgt de taxateur de mogelijkheid om deze alsnog te corrigeren. Als deze controle goed is, kan het rapport gestuurd worden naar de opdrachtgever en is de opdracht voltooid. Je kunt het rapport, dat digitaal verstrekt wordt, delen met bijv. je hypotheekadviseur of een notaris.
Veelgestelde vragen
Wat is een NWWI gevalideerd rapport?
Als je een hypotheekaanvraag doet voor de aankoop van een woning, heb je een taxatie nodig. Bij woningen is dit bijna altijd een NWWI-gevalideerd rapport. NWWI is een soort keurmerk voor het taxatierapport, waardoor deze voldoet aan de eisen van de hypotheekverstrekker/bank. Er zijn echter ook andere redenen voor een taxatierapport, waarbij het niet noodzakelijk is om een rapport te laten valideren door NWWI.
Wat zijn de kosten van een (gevalideerd) taxatierapport
Een gevalideerd taxatierapport kost € 750,- incl. BTW en validatiekosten. Hierbij maakt het niets uit of de woning in verhuurde staat getaxeerd moet worden of dat er een verbouwing meegenomen moet worden in de waardering.
Wat is het verschil tussen een taxatie en een waardebepaling?
Een waardebepaling heeft geen waarde in het maatschappelijk verkeer. Er zijn ook geen eisen waaraan een waardebepaling moet voldoen. Ook kun je geen rechten lenen aan een waardebepaling. Een waardebepaling wordt vaak door een makelaar opgemaakt, met als doel een inschatting te maken van de verkoopprijs van je woning. Een waardebepaling zegt dus in feite niet meer dan: ‘ik denk dat ik je huis voor deze prijs verkocht krijg’. Als dit uiteindelijk niet lukt, dan kun je je niet beroepen op een waardebepaling. Een taxatie heeft wel waarde in het maatschappelijk verkeer en heeft zogenaamde derdenwerking: andere partijen nemen beslissingen op basis van het taxatierapport en de taxateur is hierbij volledig aansprakelijk indien de waarde niet juist is vastgesteld. Een waardebepaling wordt in de regel gratis versterkt, een taxatierapport kost vanwege de aansprakelijkheid en derdenwerking geld.
Hoe lang is een taxatierapport geldig?
Een taxatierapport is een momentopname, doordat de marktwaarde naar verloop van tijd kan verschillen is een taxatierapport maar een beperkte tijd geldig. De geldigheid van een taxatierapport verschilt per geldverstrekker. De meeste geldverstrekkers hanteren een geldigheidstermijn van 6 maanden. Dit wil zeggen dat op het moment dat de hypotheek aangevraagd wordt uw taxatierapport niet ouder dan 6 maanden mag zijn. Sommige geldverstrekkers hanteren een termijn van 3 maanden. Let dus goed op welke termijn je hypotheekverstrekker hanteert.
Hoe lang duurt het tot ik het taxatierapport ontvang?
Voor het volledig uitvoeren van de taxatie tot aan de rapportage reken ik 8 werkdagen. In de praktijk kan deze termijn echter te lang zijn. Vandaar dat ik een rapport op met spoed kan uitwerken. Ik zal het rapport dan op zijn snelst binnen 2 werkdagen opleveren.